Felicitări

Haideţi să vorbim puţin despre felicitări, mai pe româneşte greeting cards-uri. La un moment dat eram într-un magazin, şi lângă mine era o domnişoară încălţată ca şi Peter Pan, care arunca o privire peste nişte felicitări arborate pe un raft specific. Le-a parcurs pe toate într-un timp record şi se pare că niciuna nu i-a plăcut. N-a stat mult pe gânduri, poate pentru că exact în momentul ăla venea o angajată să şteargă pe jos şi îi stătea în cale. Sau, ca şi în cazul lui frate-meu, probabil că felicitările alea nu se potriveau cu ocazia respectivă. Mai demult am urmărit pe CNN un reportaj fain realizat de Richard Quest, despre echipa care se ocupă de creaţie şi design la Hallmark. Parcă erau la gradiniţă, la ora de lucru manual, stăteau toţi în jurul unei mese, cu foarfecele într-o mână şi pixul în cealaltă. Ştiţi ce se mai zice prin filme şi showbiz despre felicitări şi câte miştouri se fac pe seama acestei industrii. Într-o perioadă, cea mai populară idee era că Crăciunul & company sunt sărbători inventate de Hallmark pentru a câştiga bani frumoşi de pe urma lor. Sau că Valentine’s Day e o înşelătorie creată de companiile de felicitări ca să întărească şi să valorifice stereotipurile sexiste. Da, amuzantă fază, dusă la extrem. Cred că nici lui Grinch nu-i trecea aşa ceva prin cap.

Relativ recent am mai întâlnit două abordări/păreri legate de felicitări. Una vine din filmul (500) Days of Summer, un film minunat, cu o coloană sonoră fantastică, şi care, în opinia multora, e cel mai bun urmaş al lui Annie Hall. Iar cealaltă, de la Dan Cummins, un comediant de stand-up, care la un moment dat a fost invitatul lui Conan O’Brien la Tonight Show. Iată ce-a avut de zis:

I wanna be a greeting card author. Just to write fun, light-hearted stuff like:

I wanna thank you for making me believe again the possibility of Sasquatch. There’s no way that thing is entirely human. Congratulations on your new baby!

I can’t believe we’ve been together for ten years. Sorry we don’t have sex as much as we used to. It’s harder now, with the kids… and of course, the wife… Happy secretary’s day!

Merry Christmas, kiddo! I got some good news, and some bad news. The bad news: somebody shot Santa. The good news is that he’s gonna be a-ok, you can’t hurt what doesn’t even exist.

I can’t wait to put my lips on those big, beautiful breasts. I’m gonna devour that hot, smoking body. As soon as you take it out of the oven. Happy Thanksgiving, mom!

Şi din film vin următoarele cuvinte spuse de personajul interpretat de Joseph Gordon-Levitt:

Astea sunt minciuni. Noi suntem nişte mincinoşi. Dacă te gandeşti bine, de ce cumpară oamenii aşa ceva? Pentru că vor sa spună ceea ce simt. Aşa că, cumpără felicitări pentru că nu ştiu cum să spună asta. Sau le e frică. Noi le oferim o scăpare. „Felicitări pentru noul tău copil!”. Ce ziceţi de „Congratulations on your new baby! Guess that’s it for hanging out, nice knowing you!”?! (asta sună mai bine în limba engleză) Şi ce ziceţi de asta cu inimioarele frumoase? „Să ai o zi a îndragostiţilor fericită, dragă! Te iubesc.” Ce frumos! Felicitările astea, filmele şi muzica pop sunt numai minciuni. Oamenii ar trebui să fie capabili să spună singuri ceea ce simt, ce simt cu adevărat, nu prin cuvintele pe care un străin i le-a spus.

Nu am prea fost eu implicat în procesul ăsta de dăruire şi primire de felicitări. Şi nici nu ştiu câţi oameni mai cumpără aşa ceva, sau cum se prezintă situaţia acestora la noi în ţară. Însă anul trecut, de ziua mea, am primit de la o prietenă foarte dragă o felicitare foarte frumoasă şi inspirată, însoţită de o urare personală şi sinceră. Ştiţi linarele sau cardurile alea cu diferite imagini pe ele, pe care în funcţie de cum le priveşti, vezi imaginea mişcându-se sau transformându-se în cu totul altceva. Ceva de genu’ e şi felicitarea asta a mea. 😀

Tu ce părere ai, ce amintiri şi experienţe ai care să implice felicitări?

Reclame

One Response to Felicitări

  1. Vera spune:

    ce dragut! :*:*:*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: