Despre geometria din filme și influența ei

geometry-of-movies

Cercuri. Triunghiuri. Pătrate. Chestii pe care probabil că nu te aștepți să le remarci în filme, însă producțiile cinematografice au folosit dintotdeauna astfel de forme geometrice pentru a ne influența subtil emoțiile. Cercurile sunt adorabile, triunghiurile sunt malefice, iar pătratele sunt plictisitoare. Cei de la Now You See It au realizat un mic eseu video care evidențiază modul în care filmele utilizează forme geometrice simple pentru a-ți „manipula” sentimentele.

Personajele negative sunt reprezentate de obicei prin forme mai clare, pentru a le sublinia asprimea – Maleficent, Darth Vader. Personajele pozitive sunt mai netede și mai rotunde, pentru a le face să pară mai drăgălașe – Mickey Mouse, Baloo. Iar pătratele sunt rezervate personajelor mai plictisitoare și/sau de modă veche – Carl Fredricksen din animația Up.

Această utilizare a geometriei e cel mai pronunțat vizibilă în filmele de animație, deoarece realizatorii acestora își pot desena literalmente personajele, sub orice formă doresc. Însă geometria este folosită în tot felul de filme – poți observa linii care ne direcționează privirea înspre un loc anume în filmul The Shining, sau linii care fac personajele să pară prinse, încolțite, cum ar fi în Catch Me If You Can. Filmele ascund la vedere tot felul de forme geometrice. Trebuie doar să le observi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: